Voeding onder de loep

een themaopstelling

“Inzicht
in je patronen die
je lijfelijk kunt voelen
geeft je mogelijkheden”

Voeding in Opstelling

Bewustzijnsceremonie

Voeding in Opstelling

Voeding onder de loep. Jouw relatie tot voeding onderzoeken met de werkvorm ‘opstellingen’. Met een andere blik kijken naar voeding. Een opstelling is echter geen therapie. Je zou het een bewustzijnsceremonie kunnen noemen. Als werkwijze voor meer inzicht.

Deze opstelling gaat over leven, of overleven. Over teveel of tekort. Over macht of onmachtig zijn. Over eetpatronen. Over de dagelijkse impact van eten op jou. In deze opstelling met resonanten is er alle ruimte voor jouw vraag.

IS JE PROBLEEM JE OPLOSSING?

Probleem of symptoom

Worstelen met eten kent verschillende gedaanten: De hele dag bezig zijn met eten; Angst voor tekort; Allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen; Verslaafd zijn aan suikers; Boulimia of anorexia; Geobsedeerd door gezond eten; Eten niet belangrijk vinden. 

Er zijn methodes beschikbaar. Maar wat als ze voor jou niet, of slechts tijdelijk, werken?

Systemisch bekeken kan dat duiden op een symptoom. Wat betekent dat wat jij als probleem ervaart eigenlijk een oplossing is. Een oplossing voor een dieper liggend probleem. 

Voeding

Een opstelling is geen therapie, maar een bewustzijnsceremonie.

– Hielke Bonnema

Voeding

de wond is de plek waar het licht binnenkomt

Voeding onder de Loep

Goede voeding is een van je levensbehoeften. Met voeding lijkt leegte gevuld te kunnen worden. Zonder voeding is uiteindelijk geen leven mogelijk. Maar voeding helpt ook om onverwerkte zaken te camoufleren. Eetpatronen zijn vaak overlevingspatronen.

De wond is de plek waar het licht binnenkomt. Op die plek is heling mogelijk. Met deze themaopstelling wordt ruimte gecreëerd om jouw worsteling aan de orde te stellen. Inzicht in patronen die je in je lijf kunt voelen, geeft je de mogelijkheid om er anders mee om te gaan.

Praktische informatie 

 

Voeding systemisch bekeken.

Als thema opstelling zet ik Voeding een dag in het licht. Om een ruimte te creëren waar jij jouw worsteling met voeding onder de loep kunt nemen en onderzoeken.

De thema opstelling wordt ’s avonds of gedurende een hele zaterdag ingepland in Midden-Drenthe. Voor de zaterdag mag je je eigen lunch meebrengen, ik zorg voor een heerlijke biologische vegan soep Jouw bijdrage voor deze dag is €100,00 voor een opstelling en € 30,00 om deel te nemen als resonant. (je strippenkaart is ook deze dag geldig!)

Veelgestelde vragen

 

Praktische informatie

Deze opstellingen dag heeft als thema Voeding. Er kunnen maximaal 5 vragen worden opgesteld. Gedurende de dag is er volop thee, water en fruit aanwezig. Je mag je eigen lunch meebrengen, ik zorg voor een heerlijke vegetarische en biologische soep. (voor de avond sessie kunnen er maximaal 2 opstellingen worden begeleid)

Heb je een strippenkaart dan kun je ook deze hele dag extra voordelig als resonant meebeleven. (Tip: koop samen een strippenkaart). De opstellingen dag wordt gehouden in de gemeente Midden-Drenthe. Exacte locatie volgt later. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen.

Wat mag je verwachten van deze thema-dag?

Zoals hierboven beschreven is een opstelling geen therapie. Het is ook geen “grote stappen-snel thuis” principe. Het woord bewustzijnsceremonie is daarom te mooi om hier niet te gebruiken.

Bewustwording geeft je de mogelijkheid om zelf een nieuwe koers uit te zetten.

Door niet alleen zelf je vraag op te stellen, maar ook de vragen van anderen doorvoelen is de persoonlijke opbrengst doorgaans groot. Ook als je zelf geen vraag opstelt zullen opstellingen in je doorwerken. De dag is dus geen quick-fix. Het brengt je vraag in een groter perspectief. Uitzoomen in plaats inzoomen op de vraag. Weet je welkom!

Ik heb weinig/geen ervaring met "opstellingen". Is dat een bezwaar?

Nee, dat is geen bezwaar. Deze thema dag is voor iedereen geschikt. We werken samen in een relatief kleine groep van maximaal 15 mensen. Het is mijn ervaring dat veiligheid en onderlinge verbondenheid snel wordt gevoeld. Als resonant/representant kun je ook de strippenkaart gebruiken. Dit is een extra voordelige manier van deelnemen in een opstelling. (TIP: koop samen een strippenkaart)

Is mijn "probleem" met voeding na deze dag opgelost?

Hoe mooi zou dat zijn! Niets is onmogelijk, maar de eerlijkheid gebiedt te schrijven dat er doorgaans meer tijd nodig is. Als een onderliggend probleem in de opstelling aangekeken wordt geeft dat doorgaans rust. Hier komt het systemisch principe dat alles ingesloten dient te worden voorbij.

Alles wat er niet mocht zijn, waar niet over werd gepraat (bijv. de ervaringen in de hongerwinter*) wil nog steeds worden gezien. En dat gaat indien nodig over generaties heen. Als je huidige worsteling met voeding, die je maar niet opgelost krijgt, de huidige ‘vertaling’ is van de verzwegen hongerwinter zit daar de wond. Als dat er mag zijn, ingesloten kan worden, komt er rust. Dat is het startpunt om te werken aan je eigen eetpatroon. 

Wat wordt er bedoelt met "helen?"

Wat is geweest kan niet ongedaan worden gemaakt. Het kan wel betekenis krijgen. Betekenis omdat het wordt ingesloten, het mag er zijn. Hoe afschuwelijk of verwerpelijk het ook is geweest. Het is er geweest. Verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat ‘het’ heeft bestaan is erkenning. Wat is erkend kan tot rust komen.

De waarheidscommissie in Zuid-Afrika is een praktisch voorbeeld van helen door erkennen en insluiten.

een ontmoeting met gevolgen

Meer over Joan 

Najaar van 2015. De ontmoeting met Angelien. Een met gevolgen. Waar houdt jij je mee bezig was mijn (netwerk)vraag? Met systemisch werk is het antwoord. En dát bleef als een haakje aan mij hangen. We hielden contact. Zes maanden later sta ik voor het eerst als representant in een opstelling. Een magische ervaring! De kiem voor een serie opleidingen was gelegd. Sindsdien is systemisch werk de grond van mijn begeleidingswerk.

Contactgegevens

Joan Meints

Adres: Schepersweg 7
7938 RA Nieuw-Balinge (Dr)
Email: welkom@joanmeints.nl
Mobiel: 06-41829111

KvK: b54702410
BTW: NL001508190B58

Stuur me een berichtje.

Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Heeft de aangeboden informatie vragen opgeroepen? Eerst persoonlijk contact omdat je nú een stap wilt maken? Stuur een berichtje en ik reageer binnen 24 uur!

(Geen reactie ontvangen? (Bel of app: 06-41 82 91 11)