wees Ontmaskerd

coaching op belemmerende patronen

“De structuren van je persoonlijkheid
laten in je gedragen masker zien
hoe je kwetsbare delen
worden beschermd”

een vertekende werkelijkheid

Kom het goud delven

‘Wees Ontmaskerd’ is begeleiding op karakterstructuren. Begeleiding ingebed in lichaamswerk en systemisch werken. Met aandacht voor onbewuste binding met je familiesysteem en doorgegeven patronen. Je lichaam toont waar stagnatie is opgetreden in je vroege ontwikkeling. Naast opstellingen als werkvorm maak ik gebruik van lichaamswerk. Gewaarworden en (kunnen) uiten van emoties.

beschermd tegen gekwetst worden

Jij leeft je masker

Jij bent je masker of karakterstructuur niet. Het laat zien waar jouw ziel ooit is geschrokken en zich heeft teruggetrokken. Het is zichtbaar. In je energie, je lichaam en jouw relatie tot de ander. Je masker verbergt waar jij werkelijk behoefte aan hebt. Het isoleert je van jezelf. En tegelijkertijd verwijst het naar de verwonding. En vraagt het om heling in het contact.

Mijn wens om een aantal zaken voor mijzelf anders te benaderen heeft ervoor gezorgd dat mij de spiegel in enkele gesprekken ongenadig is voorgehouden. Wat is goed, wat kan beter.
Als je voor jezelf de keus maakt om anders naar jezelf en je omgeving te willen kijken en je effectiever wilt zijn kan ik je Joan zeker aanraden.
– Aaldert

werken op de zielslaag

Kom weer thuis

Het is een illusie om te denken dat je masker samenvalt met je essentie. Het is beangstigend om zelf naar je masker te lijken. Laat staan dat jij er vrij naar kunt kijken. Je neigt ernaar om vast te houden aan wat je kent. Trouw aan je familie van herkomst speelt hierin een grote rol. Verandering roept onbewust schuld op. Werken op de zielslaag laat oorspronkelijke verlangens herleven. Het brengt je thuis. 

Praktische informatie 

 

Een coachgesprek kun je eenvoudig en snel zelf inplannen. Kies jouw moment van maandag t/m zaterdag. (Ook ’s avonds)  De investering voor jouw (particulier) coachgesprek van 75 minuten is € 115,00. (per 1-1-24)

Een coachgesprek voor twee personen is € 195,00 voor 90-120 minuten.

Weet je welkom in Nieuw-Balinge!

Veelgestelde vragen

 

Heeft iedereen een masker?

Iedereen heeft zich in zijn kindertijd leren aanpassen. Aanpassen in reactie op interne en externe ervaringen. Omdat je als (jong) kind geen tot weinig referentiekader hebt wordt de ervaring waarbij de moeder even de kamer verlaat heel anders beleefd dan nu als volwassene. ‘Verlaten worden’ in een zeer afhankelijke periode is voor het afhankelijke kind niet minder dan levensbedreigend. Het is heel goed mogelijk dat jij je masker met het bereiken van de volwassenheid al hebt afgezet. Nieuwe ervaringen en besluiten hebben oude kinderlijke ervaringen en besluiten vervangen.

Dat je op deze pagina  al tot hier bent gekomen kan betekenen dat er toch nog iets vanuit je kindertijd is meegelift in je volwassenheid. “Zo ben ik nu eenmaal” ervaar ik als een kenmerkend zinnetje waar ik graag even op doorvraag.

Welke typen maskers of structuren zijn er?

Er zijn zes verschillende maskerstructuren: Angstig; Verlangend; Versmeltend; Overheersend; Onderworpen en Afwerend. Officiële namen laten de wenkbrauwen gemakkelijk fronsen en zijn lastiger aan te nemen. De officiële namen zijn Schizoïde; Orale; Symbiotische; Psychopathische; Masochistische en Rigide Maskerstructuur.

Wie heeft die “karakterstructuren” bedacht?

Wilhelm Reich, een Oostenrijks-Amerikaans psychiater, seksuoloog, psychoanalyticus, bioloog en natuurkundige. Hij is voornamelijk bekend als een van de meest radicale personen in de geschiedenis van de psychiatrie.

De leer van de karakterstructuren vertelt dat de mens zich in zijn ontwikkeling volgens bepaalde defensiepatronen kan vormen. Wilhelm Reich wordt beschouwd als de grondlegger van de deze leer. Hij ontdekte de aard van karakterpantsering, een defensief patroon dat door het lichaam wordt aangenomen om het te beschermen tegen psychologische pijn. Dit wordt zichtbaar door veelal onbewuste chronische spierpatronen en lichamelijke spanningen die evenwel therapeutisch kunnen worden behandeld.

Reich gaat uit van vijf karakterstructuren. Later is daar het symbiotische karakterstructuur aan toegevoegd Niemand valt trouwens samen met één type, want de meeste mensen combineren verschillende types waarbij één of twee kunnen overheersen.

Hoe kan ik mij laten Ontmaskeren?

Ontmaskeren betekent voor mij loslaten van patronen die jij jezelf uit levensbehoud hebt aangemeten. Omdat de patronen voortdurend zijn bekrachtigd kan het voelen alsof JIJ dit patroon bent. Het begint daarom altijd met bewustzijn verwerven op je patroon of patronen. Herkennen om ze uiteindelijk vast te kunnen pakken. Kunnen aannemen dat dergelijke patronen aan de basis liggen van je handelen, gedachten en overtuigingen. Leren aannemen dat jij die patronen niet bent, maar ze uitleeft. Een overlevingspatroon loslaten gaat niet vanzelf. Ze hebben immers zo goed ‘werk’ geleverd. Waarschijnlijk voor een hele lange tijd.

Als systemisch coach werk ik met wat er is. En zoom vervolgens uit. Wat is er nog meer? En wat nog meer? Met de bedoeling om het patroon in de context van een diepere laag te plaatsen. Ik heb daarnaast verschillende technieken en methodieken in mijn gereedschapskist om jou vanuit mijn eigen plek te kunnen begeleiden.

Mag het masker er niet zijn?

Je hébt het masker. En in dat masker zitten patronen opgesloten. Patronen die je hebben geholpen. Daarmee heb je een deel of meerdere delen van jezelf in de schaduw gezet. Omdat die er niet mocht(en) zijn. Niet van jou en/of je omgeving. Pas als je daar bewustzijn op hebt kun je alle delen van jezelf insluiten. Helen om heel worden.
Dat maakt de vraag of iets er wel of niet mag zijn minder relevant. Het is er.

allemaal gelijk en toch verschillend

Meer over Joan 

Vier kinderen, Twee broers, twee zussen. Zelfde vader en moeder, vergelijkbare opvoeding. En toch zo verschillend. We hadden onze eigen persoonlijke ervaringen. Ervaringen waar we een eigen betekenis aan hebben gegeven. Je kunt het zien aan onze verschillende lichamen. En toch lijken we op elkaar. Het maakt ons tot heel unieke individuen! Met allemaal een eigen plek in het systeem. Het is fijn om daar bewustzijn op te hebben.

Contactgegevens

Joan Meints

Adres: Schepersweg 7
7938 RA Nieuw-Balinge (Dr)
Email: welkom@joanmeints.nl
Mobiel: 06-41829111

KvK: b54702410
BTW: NL001508190B58

Stuur me een berichtje.

Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Heeft de aangeboden informatie vragen opgeroepen? Eerst persoonlijk contact omdat je nú een stap wilt maken? Stuur een berichtje en ik reageer binnen 24 uur!

(Geen reactie ontvangen? (Bel of app: 06-41 82 91 11)