Kom landen in je relatie

 “Als horizontaal wordt doorkruist 
door wat verticaal is gebonden 
wordt liefde opgerekt 
tot de rek eruit is”

ZONDER THERAPIE WERKEN AAN RELATIE

Het nieuwe heeft voorrang

Starten jullie een relatie dan start je, systemisch gezien, een nieuw systeem. Een nieuwe relatie heeft voorrang op wat is geweest. Wees bewust welke patronen jullie meenemen uit het familiesysteem. En/of uit vorige relaties. Als mede-ouder blijf je gebonden aan je vorige relatie. En jullie blijven kind van je ouders. Dat is loyaliteit. Geen jas die je even uittrekt en vervangt. Het verleden blijft verbonden met het heden.

de ernstige gevolgen van ontkenning

Loyaliteit – liefdesband

Liefdesband op een onbewuste laag. Dat is de definitie van loyaliteit. Loyaliteit tussen enerzijds kind-ouders-grootouders en anderzijds naar naar echtgenoot, collega of broer/zus. Tijdens het leven kruisen deze loyaliteiten elkaar. En kunnen dan flink botsen. Je raakt in een spagaat.

Ontkenning van deze onbewuste liefdesband (loyaliteit) heeft ernstige gevolgen. Net als verbreken, vermijden of beschadigen van loyaliteitsbanden. Het raakt en beïnvloedt het welzijn van huidige en komende generaties.

“Een nieuw systeem – een nieuwe opgave – waarin je alles wat je achterlaat opnieuw zult vinden. In een andere vorm, in een andere gedaante.

leven vanuit je unieke plek

Wat je door wil geven

Je kunt onmogelijk doorgeven wat je niet eerst hebt ontvangen. Als energie in het familiesysteem stokt ontluikt de magische liefde van het kind. Loyaliteit aan ‘de groep’ is een overlevingsstructuur. Het onbewust innemen van een nieuwe plek lijkt de oplossing.

En elke volgende relatie start jij vanaf je magische plek. Zélfs als je afwijst wat jou is overkomen en dat voor je kinderen wilt stoppen. Binding staat verbinding in de weg. Leer je eigen plek (weer) in te nemen.

Praktische informatie 

 

Veel patronen spelen zich af op een onbewuste laag.

Als loyaliteit jullie ongrijpbaar in de houdgreep houdt.

En zich daardoor moeilijk laat vastpakken.

Hoe zou je het dan kunnen loslaten?

Met systemisch gesprek en opstelling maken we samen

zichtbaar wat gezien wil worden.

Een begeleidingssessie vraagt een investering van € 195,00 voor 2 uur. (per 1-1-24)

Je kunt zelf je eigen afspraak inplannen.

Veelgestelde vragen

 

Waarom zouden we kiezen voor deze begeleiding?

Als je wilt onderzoeken wat de invloed (nog) is van een vorige relatie op je huidige relatie. Als je wilt onderzoeken waarom jullie patronen zo hardnekkig zijn. Als je het ouderlijk huis hebt verlaten en in je relatie merkt dat jullie moeilijk ‘los’ kunnen komen.

Kinderen reageren sterk op ouders, Zijn onbewust een spiegel van wat er onderhuids speelt. Het is verleidelijk om aandacht te geven aan het ‘probleem’ van het kind. Maar hoe zit het met jullie als ouders? Wat wordt er in de onderstroom uitgeleefd? Krijg zicht op helderheid. Zonder oordeel. Begeleiding zonder voorgedrukte handleiding hoe het moet. Wel begeleiding op wat er is.

Heeft alles waar we in onze relatie tegen aan lopen te maken met loyaliteit?

Dat is misschien te gemakkelijk gesteld. Loyaal zijn aan, bewust of onbewust, is echter wel een sterke kracht. Vooral onbewust is er een innerlijke drijfveer om te doen wat je “moet” doen. En dat gaat voorbij de rationaliteit. Loyaliteit aan de verschillende systemische gewetens ligt doorgaans aan de basis.  Het systeem dat de meest invloed heeft op de vorming van je geweten is je gezin van herkomst: het gezin waar je opgegroeid bent. Bepalen welke loyaliteit een rol speelt in jullie relatie is geen doel op zich. Begeleiden vanuit een systemisch perspectief heeft “het niet weten” als uitgangspunt. Zodat zichtbaar kan worden wat er is. (En niet: wat er zou moeten zijn)

Kan ik mijn kinderen ‘systemisch vrij’ maken?

Ja en nee. Je kunt je kinderen ‘systemisch vrij’ maken voor dat stuk wat jij in het systeem van herkomst hebt opgelost. Wat is gezien en een plek heeft gekregen. (Daarvoor kunnen meerdere opstellingen /begeleidingsgesprekken nodig zijn).

Wat nog niet is gezien/opgelost in het systeem komt soms pas generaties later bij iemand uit het systeem terecht zonder dat deze daar ‘weet van heeft’. Onbewust geef je door wat je zelf wel of niet als kind hebt ontvangen. Door het bewust ‘anders willen doen’ bestaat de mogelijkheid dat je doorschiet naar de andere kant van de medaille. En daarmee ongewild in de onderstroom een patroon in stand houdt. Dat maakt het ingewikkeld. Een goed vertrekpunt is de herkenning en erkenning van de plek die jullie nu innemen in de relatie.

Meer lezen?

https://joanmeints.nl/wat-is-jouw-plek-in-je-relatie/

Waarom heet dit geen relatietherapie?

Een naam is een behulpzame duiding waar het onderwerp over gaat. Bijvoorbeeld relatietherapie. Relatietherapie is ondermeer antwoord zoeken op vragen als:

  • Je begrijpt me nooit  (dus niet af en toe, maar heel vaak)
  • Met die vriendin, collega, broer of zus deel ik meer dan met mijn partner
  • Laat, maar. Je snapt het toch niet
  • Ik ben liever alleen dan samen met jou.
  • Ik kan dat gezeur van jou er niet bij hebben.

Taal en woorden kunnen echter voor iedereen anders ‘klinken’. Met deze begeleiding bied ik een helder inzicht. Vanuit een systemisch perspectief. Als het kan, nog voor de ‘wanhoop’.  Een belangrijk verschil is het instapmoment. In de begeleiding vergroot je inzicht en bewustwording op wat jullie afzonderlijk meebrengen in je relatie. Met de intentie om deze inbreng te toetsen op geldigheid en waarde. Samen bepalen we de inhoud.

Is er meer informatie over loyaliteit?

Ja. Ik heb een blog geschreven waarin ik naast verticale en horizontale loyaliteit 4 vormen van loyaliteit bespreek. De overdreven-; de gespleten-; de negatieve- en de onzichtbare loyaliteit.

https://joanmeints.nl/loyaliteit-heeft-een-grens/

Meer lezen? Wellicht vind je dit ook interessant:

https://joanmeints.nl/wat-is-jouw-plek-in-je-relatie/

https://joanmeints.nl/ken-jij-jouw-plek/

https://joanmeints.nl/het-gevaar-van-bewust-zijn/

https://joanmeints.nl/generaties-als-spiegel/

het ongekende leren kennen

Meer over Joan 

Een relatie beginnen? Het was helemaal geen vraag. Het gegeven voorbeeld werd eenvoudig gevolgd. En dan blijkt het uiteindelijk verre van eenvoudig te zijn. Wat is bespreekbaar en wat gaat gelijk (al dan niet onbewust) ondergronds. In een tijd waar rituelen zijn afgedankt, praten pijnlijk of te moeilijk was, mocht je het zelf gaan uitzoeken. Maar hoe geef je het ongekende door? Weet je welkom!

Contactgegevens

Joan Meints

Adres: Schepersweg 7
7938 RA Nieuw-Balinge (Dr)
Email: welkom@joanmeints.nl
Mobiel: 06-41829111

KvK: b54702410
BTW: NL001508190B58

Stuur me een berichtje.

Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Heeft de aangeboden informatie vragen opgeroepen? Eerst persoonlijk contact omdat je nú een stap wilt maken? Stuur een berichtje en ik reageer binnen 24 uur!

(Geen reactie ontvangen? (Bel of app: 06-41 82 91 11)