Systemisch kuieren

“Vele wegen kent het leven
maar van al die wegen
is er één die jij hebt te gaan
de weg die jou heeft gekozen”

Metaforen van de natuur

Buiten naar binnen

Samen kuieren in de natuur. Kuieren is op je gemak wandelen. Zonder haast. Mijmerend in jezelf gekeerd. Of juist met een open blik naar buiten. Stilstaand bij een vergezicht of inzoomend op de jeneverbes. Observerend, absorberend. De natuurlijke metaforen op je in laten werkend. Langzaam verwoorden wat je bezighoudt. Wat kun je vastpakken en waar krijg je geen grip op. Met prikkelende vragen help ik jou van buiten naar binnen.

ruimte voor manifestatie

Jij in het geheel 

Door met een systemische blik te kijken naar jouw vraag zoom ik uit. Waar gaat het over plek? Over insluiten en buitensluiten? Waar stokt de energie? Hoe verhoud jij je tot dit thema? En hoe verhoudt dit thema zich tot het grotere geheel? Kuieren is bij uitstek geschikt om te vertragen. Soms letterlijk even stilstaan. Zodat inzichten de ruimte krijgen zich aan je te manifesteren. En er ontspanning kan groeien op jouw thema.

Wat een prachtige manier om bezig te zijn met mijn vraagstuk. Tijdens het genieten van het natuurschoon heb je mij pittig maar prettig bevraagd. Ik ben een stuk opgeruimder naar huis gereden. Niet alles is opgelost, maar ik voelde mij op weg naar huis een stuk rustiger. Ik kan even verder.

-Bernd

geef jouw hoofd voor even rust

Natuur ondersteund  

Vastzitten. Rondjes draaien. Malen. In het hoofd wordt hard gewerkt. En het lichaam protesteert aan alle kanten. Op een stoel zitten en naar elkaar kijken? Nee, dankjewel! Te confronterend. Herken jij je daarin? Kies dan voor systemisch kuieren. Een coachgesprek in de natuur. Soms lopen we naast elkaar, dan weer achter elkaar. Er is niets wat zo ondersteunend werkt als bos en hei. En jij mag je welkom weten met alles wat er is.

Praktische informatie 

 

Systemisch kuieren. Al wandelend een coachgesprek in de prachtige natuur rondom
Nieuw-Balinge. Deze wandeling kun je eenvoudig en snel zelf inplannen.

Kies jouw moment van maandag t/m zaterdag. (tijdens de zomertijd ook ’s avonds)

Voor deze systemische wandeling van 75 minuten (plm. 3,5 km) is jouw investering € 100,00 (per 1-1-24)

We vertrekken vanaf een parkeerplaats bij het Mantingerzand, Mantinge.

Plan hier de route

Veelgestelde vragen

 

Wat is het verschil tussen een coachgesprek en systemisch kuieren?

Als je vast zit in jouw vraag. Misschien geen uitweg ziet hoe je verder moet. Dan is coaching het bieden van een plek. Een plek om jezelf te ontmoeten. Ik bevraag jou op je vraag. Help je het antwoord wat er al is ‘naar boven’ te halen. Als je ;’vastzit’ is het verleidelijk om steeds meer in te zoomen op je probleem. Omdat je  daar een oplossing hoopt te vinden. Ik help je door juist uit te zoomen. Vanuit systemisch perspectief. Waar is dit probleem of deze vraag goed voor? Of wellicht een oplossing? Wat is er nog meer? En wat nog meer?

Het neemt jou mee naar en ander perspectief. Alsof je op een afstand naar je zelf kijkt. In beide varianten: het coachgesprek in de praktijk en het systemisch kuieren is dat mijn manier van begeleiden.

En er is een verschil. Buiten wordt je geholpen door de omgeving. De natuur is voor velen een extra hulpbron op de eigen weg naar binnen, Er is veel te zien, te voelen, te ruiken, te horen. Het systemisch kuieren is een wandeling van een uur.

Het coachgesprek in de praktijkruimte duurt 1,5 uur. Ik ondersteun jou in stilte langs jouw vraag. Maak gebruik van kleine opstellingen en lichaamswerk en andere technieken. Ja, er zijn verschillen. De overeenkomst is het belang van jouw proces!

Waar voel jij je het meest prettig bij?

Wanneer is het mogelijk om systemisch te kuieren?

Binnen de bandbreedte van mijn (ruime) werktijden zijn er weinig beperkingen. Van maandag t/m zaterdag in de ochtend of de middag. En als het licht genoeg is kan de wandeling ook van maandag t/m vrijdag ’s avonds worden ingepland.

Een heerlijk zonnetje nodigt wellicht meer uit om naar buiten te gaan. Dat geldt ook voor mij. Maar in de mist, de (mot)regen of andere somberheid kan de wandeling wat mij betreft ook ingepland worden. Voor het resultaat van de wandeling heeft dit geen nadelige gevolgen.

Is de route gemakkelijk te bewandelen?

De wandeling gaat voor een groot gedeelte over zandpaden. Een route over heide en langs jeneverbessen. Stevig schoeisel is aan te raden. Er is de mogelijkheid van een alternatieve route door het bos. Ook dit is geen verhard pad, maar iets meer geëffend. Let op! Deze route heeft een ander start- en eindpunt.

Wat is kuieren precies?

Kuieren is ontspannen en langzaam wandelen. Het is niet de bestemming die belangrijk is, maar de reis. Met oog voor je omgeving.

Ik lees over ‘naar binnen gaan’. Hoe doe ik dat? Ik weet namelijk niet of mij dat wel lukt?

Naar binnen gaan is je even terugtrekken in jezelf. Daar zou je een vraag bij kunnen stellen: “Hoe is dit nu voor mij?” of “Wat voel ik hierbij?” Je geeft ruimte aan jezelf om iets toe te laten. Dan kan de rust zijn. De prachtige heide die je ziet. Die veldleeuwerik die al zingend omhoogschiet. Maar ook de vraag zijn die net aan jou is gesteld. Het toelaten van een vraag (met daarbij je eigen antwoord) maakt kwetsbaar. Dat kan wennen zijn. En je kunt het! Soms met enige oefening.

Uit je hoofd en vertragen. Je zult verbaasd zijn wat jij gewaar wordt.

gedachten mogen wegvloeien

Meer over Joan 

In 2020 ben ik opnieuw geland in Drenthe. En sindsdien is wandelen dagelijkse kost. Geen straf, wonend aan de rand van de hei. Sinds 2021 op pad met Bartje. Mijn in Drenthe geboren Friesche Stabij. We wandelen met een extra lange lijn. Lang genoeg zodat ik zelf kan kuieren. Waarbij opkomende gedachten mogen wegvloeien. Even bij jezelf zijn. Het is de plek waar systemisch kuieren is ontstaan. Een ervaring om te delen.

Contactgegevens

Joan Meints

Adres: Schepersweg 7
7938 RA Nieuw-Balinge (Dr)
Email: welkom@joanmeints.nl
Mobiel: 06-41829111

KvK: b54702410
BTW: NL001508190B58

Stuur me een berichtje.

Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Heeft de aangeboden informatie vragen opgeroepen? Eerst persoonlijk contact omdat je nú een stap wilt maken? Stuur een berichtje en ik reageer binnen 24 uur!

(Geen reactie ontvangen? (Bel of app: 06-41 82 91 11)