Een gezonde rug…

“Een goede conditie van de wervelkolom geeft je lichaam vorm, stabiliteit en beweeglijkheid en laat energie stromen”

Dorn - de zachte werveltherapie

de energie mag weer stromen

Milde werveltherapie

Dorn is een manuele behandeling waarmee ik klachten als gevolg van beenlengteverschil, scheefstand van ruggenwervels, nekwervels en dislocatie van gewrichten behandel. Dit gebeurt op een voorzichtige, milde manier. Een ontspannende Breuss massage versterkt de behandeling. Als behandelaar genees ik niets. Ik stimuleer jouw altijd aanwezig zelf-helend vermogen. Voor een gezonde rug.

Na de behandeling ervaar je vervolgens een fijn en ontspannen gevoel! 

niet elke last is voor jouw schouders bestemd

Een gezonde rug

Het lichaam vertelt jou wat er nodig is. Als een spiegel van je geest en ziel, van je ervaringen.  In onze huidige levensstijl is ruimte om aan te nemen wat nodig is, geen vanzelfsprekendheid. Het zelf-helend vermogen komt daarmee onder druk te staan. Klachten worden chronisch. Je raakt uit balans. Je wordt instabiel. Door oog te hebben voor het fysieke en het psychische deel kan verandering doorwerken op een diepere laag. Kom jezelf ontmoeten!

 

Dorn therapie. Het is nooit te laat voor een gezonde rug

“Lichaamsvorm en lichaamshouding van ieder mens zijn een spiegel van datgene wat hij heeft beleefd en daarbij ervaren

Zelhelend vermogen; Lichaamswerk; Dorn

leven vanuit je eigen plek

Zelfhelend vermogen

Ons lichaam is een prachtige manifestatie van het vermogen om zichzelf te helen. Contemplatie, ademhaling, beweging en niet in de laatste plaats juiste voeding heeft invloed op het zelf-helend vermogen. De Dorn-methode en Breuss massage zijn ondersteunend aan bovenstaand. 

Het ‘op orde’ brengen van de rug met deze eenvoudige milde methode brengt je een gevoel van welzijn.

Praktische informatie 

 

De Dorn-methode aangevuld met de Breuss massage vraagt een bijdrage van       

€ 60,00 voor 1 uur.

Je kunt zelf je eigen afspraak obv. beschikbaarheid inplannen.

Indien gewenst hebben we vooraf telefonisch contact.

 

Veelgestelde vragen

 

Wat is Dorn-therapie en Breuss massage?

Dorn therapie is een methode die gebruikt wordt om de ruggengraat en gewrichten weer op de juiste plek te zetten. Een ruggengraat kan wat scheef geworden zijn, een te grote kromming hebben of gedraaid staan. Dit kan verholpen worden met behulp van deze zachte en vriendelijke therapie. Gewrichten kunnen teveel ruimte in zich hebben. Deze therapie helpt de gewrichten weer in de juiste stand te zetten. Breuss massage is een ontspannen massage die vooraf of na de Dorn behandeling wordt gegeven.

De therapie resulteert in minder pijn (hoofdpijn, pijn in de rug e.d.) en meer bewegingsvrijheid.

Voorbeelden van toepassing:

 • Beenlengte verschil
 • Hoofdpijn en migraine
 • Nek- en schouderpijn
 • Kyfose (hoge rugklachten)
 • Lordose (lage rugklachten)
 • Scoliose (s-bocht wervelkolom)
 • Lumbago, ischias, spit
 • Darm- en blaasproblemen
 • Chronische vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Pijn bij het zitten
 • Artrose en reumatische klachten
 • Beginnende osteoporose
 • Bekkenscheefstand
 • Armklachten

De Methode Dorn berust op natuurlijk bewegingsverloop. Ze is bij vakkundige uitvoering ongevaarlijk en toepasbaar voor nagenoeg alle cliënten.

Hoe verhoudt de Dorn-methode zich tot systemisch werken en coaching?

Veel cliënten die met een vraag naar mijn praktijk komen zijn op zoek naar antwoorden. Het gevoel hebben niet voluit te kunnen leven. Op de rem staan. Een eerder trauma of traumatische gebeurtenis wat zich nu (weer) laat gelden. Achtergesteld voelen, eenzaam zijn. Angst. De vragen zijn heel divers. En worden als een last gedragen, meegezeuld, of liggen zwaar op de maag. Het lichaam heeft veel te vertellen! Mijn eigen positieve ervaring met de Dorn-methode gaat terug naar 2012. Rugklachten…. Die telkens weer de kop opsteken. Vooral als het hoofd weer met mijn lijf op de loop was gegaan. Hoe fijn zou het dan kunnen zijn als er op verschillende lagen gewerkt mag worden. Zodat het zelf-helend vermogen wordt ondersteund en versterkt. Let op! Ik ben geen arts. Een Dorn-behandeling komt nooit in de plaats van een behandeling uit het regulier medisch spectrum. Het kan hoogstens een aanvulling zijn. En soms af te raden – zie vraag 4.

Ik heb al jaren last van rugklachten. Heb ik dan wel baat bij Dorn-therapie?

Naar de tot nu toe opgedane ervaringen laten reversibele functiestoornissen van de rug en de gewrichten zich goed met de Methode Dorn behandelen. In het bijzonder de daarmee verbonden pijnbeelden zijn een dankbare indicatie. Deze therapie-vorm is bovendien toepasbaar voor alle klachten die direct of indirect met de wervelkolom verbonden zijn. Als zeer milde therapie-vorm is de Methode Dorn in principe voor alle mensen – oude en jonge, gezonde en zieke – geschikt.
🟡 Preventie
Een preventief onderzoek en eventueel een correctie van dislocaties kunnen toekomstige rug en gewrichtspijnen vermijden. Ideaal is het, wanneer ook gezonde personen zich een- of tweemaal per jaar behandelen laten..

Wanneer is therapie volgens de Dorn-methode af te raden?

Ondanks dat de Methode Dorn zeer mild is, zijn er situaties waarbij deze methodiek zeer terughoudend of niet toegepast kan/mag worden.
🟡 Immobiele cliënten
De voornaamste voorwaarde bij de methode Dorn is dat de cliënt zich zelf kan oprichten. Zolang de cliënt naar de therapeut toe kan komen, kan zitten en staan, is een behandeling met de Methode Dorn mogelijk. Bij bedlegerige cliënten is deze methode in principe niet toepasbaar, behalve als armen en benen bewogen kunnen worden.
🟡 Ongevalspatiënten
Na trauma’s mag er niet direct de Methode Dorn toegepast worden. Bij rug- en gewrichtspijnen dient eerst een arts te worden geconsulteerd om fracturen en verdere (inwendige) letsels uit te sluiten. In principe is na 6-8 weken na het trauma een behandeling mogelijk; dan zijn de fracturen geheeld. Controle door een arts moet hier uitsluitsel over geven!
🟡 Tumor en Kankerpatiënten
Tumoren zijn op zich geen echte contra-indicatie voor de Methode Dorn. De therapeut kan nagaan of een behandeling met de Methode Dorn zinvol is.
🟡 Ontstekingen
Bij acute ontstekingen en koorts moet er niet met de Methode Dorn behandeld worden. Bij acute gewrichtsontstekingen met zwelling wordt gewacht tot de zwelling geslonken is. Als er geen temperatuur verhoging bij het gewricht waarneembaar is, kan worden behandeld. Dit geldt ook voor chronische ontstekingen.
🟡 Spit en Hernia
Een acute aanval van spit sluit een behandeling met de Methode Dorn niet uit.
Bij een acute hernia bestaat gevaar voor verlammingsverschijnselen. De patiënt heeft extreme pijn en kan niet meer staan. Er mag in geen geval met de Methode Dorn behandeld worden.
🟡 Verlammingsverschijnselen
Bij kleine gevoelsstoornissen in de armen of benen is een nader onderzoek door
een specialist niet noodzakelijk. Als de problemen na een paar behandeling niet beter worden, dient een specialist geraadpleegd te worden.
🟡 Medicijnen en operaties
Voorzichtigheid is geboden bij cliënten die langdurig corticosteroïden gebruiken. Een ongewenste bijwerking van deze stoffen is een verhoogde kans op botontkalking en daardoor een verhoogd risico op fracturen.
Voorgaande operaties vormen geen belemmering. Indien de wond niet meer gevoelig is en eventuele ontstekingen over zijn, kan ook behandeld worden.
🟡 Osteoporose
Osteoporose is geen echte contra-indicatie voor de Methode Dorn. Juiste deze cliënten kunnen baat hebben bij deze milde vorm van therapie. Natuurlijk gaat men bij de behandeling voorzichtig te werk.
🟡 Acute migraine
Bij een acute migraine wordt voorlopig een behandeling met de Methode Dorn uitgesteld. Bij het verminderen van de migraine aanval wordt de behandeling begonnen of hervat.

Als zelf-helend vermogen bestaat, waarom blijf ik dan last houden van mijn klachten?

Een milde correctie behandeling waarbij de wervels weer in de juiste positie worden gebracht ondersteund het zelf-helend vermogen. Een juiste levensstijl, bijvoorbeeld tav. voeding, beweging, houding etc. zijn van groot belang om een langdurig resultaat te bewerkstelligen. Daarnaast is het dagelijks drinken van voldoende water aan te bevelen om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren.

Ga voor meer balans en stabiliteit

Meer over Joan 

Na in 2000 geopereerd te zijn aan een lage rug hernia zijn mijn rugklachten als sneeuw voor de zon verdwenen. En voor altijd. Nou ja, daar had ik op gehoopt. Maar zodra de geest onrust ervaart laat mijn rug dit weten. Dorn-therapie heeft mij in 2014 verlichting gebracht. En sindsdien maak ik regelmatig een afspraak voor een ‘onderhoudsbeurt’ van mijn rug. In 2023 heb ik mij de Dorn-methode en Breuss massage eigen gemaakt. Ik behandel mensen op deze laag ter ondersteuning van coaching of opstelling. Of als ‘stand-alone’ behandeling. 

 

Contactgegevens

Joan Meints

Adres: Schepersweg 7
7938 RA Nieuw-Balinge (Dr)
Email: welkom@joanmeints.nl
Mobiel: 06-41829111

KvK: b54702410
BTW: NL001508190B58

Stuur me een berichtje.

Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Heeft de aangeboden informatie vragen opgeroepen? Eerst persoonlijk contact omdat je nú een stap wilt maken? Stuur een berichtje en ik reageer binnen 24 uur!

(Geen reactie ontvangen? (Bel of app: 06-41 82 91 11)