Ziek – Gezond

een themaopstelling

“Ziekte
neemt en 
weet te geven
waar je het niet had verwacht”

Voeding in Opstelling

Onlosmakelijke polariteit

Ziek & Gezond

Wat is dat eigenlijk, ziek zijn? Ben je ziek of heb je een ziekte? Dat is een wezenlijk verschil. Het zegt iets over hoe ziekte wordt benaderd. Want ondanks alle vooruitgang op het bestrijden van ziekte lijken we steeds minder gezond.

En tegelijkertijd staat ziekte gezond functioneren niet in altijd in de weg. Dat wil niet zeggen dat ziekte niet reëel is. Ik ken van dichtbij de gevoeligheid voor het (gevoelde) bagatelliseren van ziekte. Omdat het tussen je oren zou zitten. 

wat wil worden gezien?

Levensstroom

Vanuit systemisch perspectief is ziekte net als belemmerende patronen vaak een signaal. Vanuit de onderstroom wordt duidelijk wat er in het familiesysteem niet mocht of kon zijn. Wat geen plek heeft gekregen en nu om aandacht vraagt.

Jouw ziekte kan een letterlijke herhaling zijn vanuit jouw systeem van herkomst. Vaker is het de onderliggende dynamiek die zichtbaar wordt gemaakt. Niet zelden van generatie op generatie. Dit op gevoelsniveau ‘zichtbaar maken’ laat de levensstroom vrijer stromen.

Voeding

Als er iets gezien wil worden en we kunnen of willen het niet zien, dan blijft het om aandacht vragen. Tot in komende generaties.

Dorn therapie. Het is nooit te laat voor een gezonde rug

niets en niemand uitgesloten

Geheeld – Heel zijn

Je lijf is het voertuig van je ziel. Het is in staat om je precies te laten weten wat nodig is. Helaas zijn we in onze westerse wereld de verbinding met ons lijf kwijtgeraakt. De kwaliteit van de medische wetenschap staat echter buiten kijf. Ze hebben immers veel gebracht.

Heel en geheeld heeft een diepere betekenis dan gezond zijn. Geheeld worden is de weg naar Heel. Heel als in compleet. Alles ingesloten. Alles heeft een plek. Het goede en het kwade.

Praktische informatie 

 

Ziek & Gezond systemisch bekeken.

Als thema opstelling zet ik Ziekte een avond of dag in het licht. Om een ruimte te creëren waar jij jouw vraag met betrekking tot Ziek & Gezond kunt onderzoeken.

De thema opstelling wordt ’s avonds of gedurende een hele zaterdag ingepland in Midden-Drenthe. Voor de zaterdag mag je je eigen lunch meebrengen, ik zorg voor een heerlijke biologische vegan soep. Jouw bijdrage voor deze dag is €100,00 voor een opstelling en € 30,00 om deel te nemen als resonant. (je strippenkaart is ook deze dag geldig!)

Veelgestelde vragen

 

Praktische informatie

Deze opstellingen dag heeft als thema Ziek & Gezond. Er kunnen maximaal 5 vragen worden opgesteld. Gedurende de dag is er volop thee, water en fruit aanwezig. Je mag je eigen lunch meebrengen, ik zorg voor een heerlijke vegetarische en biologische soep.  (voor de avond sessie kunnen er maximaal 2 opstellingen worden begeleid)

Heb je een strippenkaart dan kun je ook deze hele dag extra voordelig als resonant meebeleven. (Tip: koop samen een strippenkaart). De opstellingen dag wordt gehouden in de gemeente Midden-Drenthe. Exacte locatie volgt later. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen.

Wat mag ik verwachten van deze Ziek-Gezond opstellingen?

Deze avond of dag is  geen therapeutische of medische behandeling gericht op het genezen van de klachten of ziekte. Het komt voor dat klachten na een opstelling verdwijnen. Dat is echter niet de focus tijdens deze systemische benadering van ziekte. Het kan namelijk zijn dat jouw ziekte niet alleen iets van je neemt, maar je vooral ook iets heeft te geven.

Bert Hellinger omschrijft het treffend in zijn boek ‘De kunst van het helpen’:

“Zelfs als we met zieken werken dan zijn we nog niet bezig met ziektebehandeling of genezing. We beperken ons tot het systemisch werk, tot de dynamieken die bij de huidige familie of de familie van herkomst een rol spelen. Zodra die aan het licht komen, heeft dat vaak een verzachtende of zelfs genezende werking op de ziekte, maar dat is geen doel op zich. Het kan namelijk net zo goed zijn, dat in de opstelling duidelijk wordt dat de ziekte op zijn plaats is en dat de cliënt groeit door deze ziekte. Daarom zou een poging om genezing te willen bewerkstelligen, hier een inbreuk zijn op de ziel van de patiënt en een inbreuk op zijn lot. We gaan hier naar een ander niveau van helpen , in contact met iets groters.” (pag. 165)

Ik heb weinig/geen ervaring met "opstellingen". Is dat een bezwaar?

Nee, dat is geen bezwaar. Deze thema dag is voor iedereen geschikt. We werken samen in een relatief kleine groep van maximaal 15 mensen. Het is mijn ervaring dat veiligheid en onderlinge verbondenheid snel wordt gevoeld. Als resonant/representant kun je ook de strippenkaart gebruiken. Dit is een extra voordelige manier van deelnemen in een opstelling. (TIP: koop samen een strippenkaart)

Is mijn probleem na deze dag opgelost?

Het zichtbaar maken van verborgen dynamieken en verhalen, zodat de eigen levensstroom weer vrijer kan stromen en meer ruimte krijgt. Dat is de kern van het opstellingenwerk in zijn algemeenheid en ook van de opstellingen bij ziekte. Zoals reeds geschreven bij “Wat mag ik verwachten…” is dit werk geen therapeutische of medische behandeling en niet gericht op het oplossen of wegnemen van ziekte.

Wat wordt er bedoelt met "helen?"

Wat is geweest kan niet ongedaan worden gemaakt. Het kan wel betekenis krijgen. Betekenis omdat het wordt ingesloten, het mag er zijn. Hoe afschuwelijk of verwerpelijk het ook is geweest. Het is er geweest. Verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat ‘het’ heeft bestaan is erkenning. Wat is erkend en een plek heeft gekregen kan tot rust komen.

De waarheidscommissie in Zuid-Afrika is een praktisch voorbeeld van helen door erkennen en insluiten.

een ontmoeting met gevolgen

Meer over Joan 

Najaar van 2015. De ontmoeting met Angelien. Een met gevolgen. Waar houdt jij je mee bezig was mijn (netwerk)vraag? Met systemisch werk is het antwoord. En dát bleef als een haakje aan mij hangen. We hielden contact. Zes maanden later sta ik voor het eerst als representant in een opstelling. Een magische ervaring! De kiem voor een serie opleidingen was gelegd. Sindsdien is systemisch werk de grond van mijn begeleidingswerk.

Contactgegevens

Joan Meints

Adres: Schepersweg 7
7938 RA Nieuw-Balinge (Dr)
Email: welkom@joanmeints.nl
Mobiel: 06-41829111

KvK: b54702410
BTW: NL001508190B58

Stuur me een berichtje.

Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Heeft de aangeboden informatie vragen opgeroepen? Eerst persoonlijk contact omdat je nú een stap wilt maken? Stuur een berichtje en ik reageer binnen 24 uur!

(Geen reactie ontvangen? (Bel of app: 06-41 82 91 11)