Familiebedrijf opstelling

“De essentie
van het familiebedrijf
is de ziel
en de ziel is pure liefde”

gegrond op generaties

Werk, een privézaak

Werk en privé zijn nauwelijks te scheiden in een familiebedrijf. In het gezin liggen de rollen en patronen vast. In het familiebedrijf is dat ook zo.  In het familiebedrijf vloeit de energie door beide systemen heen. De kracht van veel familiebedrijven is gegrond op generaties traditie. Dat geeft betekenis aan nu. Je verbonden weten, maar ook gebonden zijn uit loyaliteit. De onderstroom is krachtig. Én bepaalt de richting.

wat gezien wil worden toont zich

De onderstroom 

Een familiebedrijf opstelling komt overeen met een familieopstelling. Dynamieken zichtbaar maken door deelnemers in de ruimte op te stellen. Om zichtbaar te maken wat zich in de onderstroom afspeelt. Waarom botst het in onderlinge samenwerking? Is het doel van het bedrijf nog helder? Heeft iedereen de eigen plek? Ook als ‘nieuw lid’ van de familie? Wat staat er op het spel? Wat betekent het bedrijf voor de onderlinge relaties?

De ziel heeft te maken met het verlangen naar zingeving, maar mensen die in dit
verlangen alleen geven,
 dienend zijn en zelden aanspraak maken, 
raken uitgeput.

patronen die fixeren

De wet van de groep 

In een familie lossen jonge kinderen hun eigen conflicten wel op. Ga je over een grens, dan corrigeert ‘de groep’ het gedrag. Leden in een familiebedrijf verhouden zich niet als losse werknemers tot elkaar. De patronen van weleer woorden bevestigd en blijven intact. De onderlinge verhouding en het gedrag fixeert binnen de familie. Dat kan ongemerkt(?) veel energie kosten. Waar stroomt de energie? Wie heeft welke plek ingenomen?

Praktische informatie 

 

Een familiebedrijf opstelling geef ik op verschillende manieren vorm
Met alle (betrokken) deelnemers van het bedrijf op jouw of mijn locatie. (Met externe representanten als aanvulling is in overleg mogelijk). Of in een (verkennende) persoonlijke 1 op 1 opstelling.

De opstelling kan ’s avonds en overdag worden ingepland. Ook op zaterdag. Je investering is afhankelijk van in overleg gemaakte keuzes.
Deze wordt vrijblijvend geoffreerd.

Veelgestelde vragen

 

Wat is er nodig voor een opstelling?

In een familiebedrijf opstelling komt privé en werk heel dicht bij elkaar. Nét als in het dagelijks leven van de familie. Hoe de deelnemers van het systeem zich tot elkaar kunnen verhouden bepaalt mede hoe groot de stap is om de dynamieken met een opstelling te onderzoeken. Na aanmelding neem ik contact op en bepalen we samen een eerste stap. En dat kan eventueel vrijblijvend beginnen met een kop koffie.

Hoe werkt een familiebedrijf opstelling?

Net als een familieopstelling is een familiebedrijf opstelling gericht op het ordenen van systemen. Waar iedereen zijn eigen energetische plek inneemt. Er balans in het systeem kan zijn. En waar ieder lid van het systeem daadwerkelijk wordt ingesloten. De levensenergie kan weer gaan stromen. Hoe het precies werkt? Daar is nog geen antwoord op gevonden. Wél dát het werkt.

Een familiebedrijf opstelling is een combinatie van een familie- en een organisatieopstelling. Met specifieke dynamieken. Of er gebruik gemaakt gaat worden van representanten bepalen we, in overleg, samen. De aard van de vraagstelling, de gevoeligheid hiervan kan een rol spelen.

Wat wordt er precies bedoelt met de onderstroom?

Op het strand zie je alle golven naar je toe rollen. De beweging is is zichtbaar. Wat je niet ziet is het onderwater terugtrekken van de zee. Deze beweging is heel krachtig en verrast menig zwemmer. Met vlagsignalen wordt voor de onderstroom gewaarschuwd.

De onderstroom is de beweging die ongezien wordt gemaakt. In een groep kun je zien hoe elke deelnemer zich verhoudt tot de ander. Maar wat je niet ziet is wat ieder voor zich denkt. Welke onuitgesproken afspraken er misschien zijn gemaakt. Weerstand speelt zich vaak af in de onderstroom. Je ziet het niet openlijk, maar je voelt dat er iets is. Dat er tegenkracht aan het werk is.

En je kunt er de vinger niet op leggen. In een opstelling weken we met die onderstroom. Voor zicht op meer helderheid.

Is een persoonlijke familiebedrijf opstelling mogelijk?

Het is mogelijk om in een persoonlijke opstelling thema’s van een familiebedrijf op te stellen. Uitsluitend met vragen die de vraagsteller zélf betreffen. De zuigende kracht van een familiebedrijf is groot. In het individueel ontwikkelen volgt telkens weer de ontmoeting het het grotere geheel. Je kunt een persoonlijke opstelling ook als voorzichtige eerste ontmoeting met deze manier van werken inzetten. Vertrouwen en veiligheid zijn voor mij kernwaarden in de ontmoeting met jou/jullie.

Waar wordt de familiebedrijf opstelling gehouden?

Een persoonlijke opstelling vindt plaats in mijn eigen praktijkruimte in Nieuw- Balinge. Voor een groepsopstelling heb ik een ruimte ter beschikking in Smilde. Een opstelling op locatie is in overleg ook mogelijk.

oog voor oorsprong

Meer over Joan 

Hoewel niet opgegroeid in een familiebedrijf, ligt daar wel mijn oorsprong. Ik maak de dynamieken van dichtbij mee. Met beide benen op de grond staan. Dat is de taal die ik spreek. Vertrouwen, veiligheid, zonder oordeel met oog voor het grotere geheel . Voor mij zijn dit kernwaarden die ik nastreef  in elke ontmoeting. Sinds 2015 zelfstandig ondernemend. En sinds 2020 terug op het Drentse nest. Ik ontmoet jullie graag!

Contactgegevens

Joan Meints

Adres: Schepersweg 7
7938 RA Nieuw-Balinge (Dr)
Email: welkom@joanmeints.nl
Mobiel: 06-41829111

KvK: b54702410
BTW: NL001508190B58

Stuur me een berichtje.

Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Heeft de aangeboden informatie vragen opgeroepen? Eerst persoonlijk contact omdat je nú een stap wilt maken? Stuur een berichtje en ik reageer binnen 24 uur!

(Geen reactie ontvangen? (Bel of app: 06-41 82 91 11)