Verlangen van jouw hart: Trauma begrijpen en verwerken

Trauma
Diepe wond
Verborgen in stilte
Onzichtbaar maar zo voelbaar
Heel

Wat is een psychisch trauma?

Trauma. Een woord dat tegenwoordig veel gehoord wordt. Maar wat betekent het eigenlijk? Als ik het over trauma heb, dan bedoel ik een psychische wond. Een wond die ontstaat na een intense gebeurtenis waarin je je machteloos voelde. Een moment waarin je geen kans had om te reageren, je gevoelens te uiten of jezelf te ontladen. Je bevriest als het ware. Het moment blijft hangen in je lichaam, zelfs als je denkt dat het uit je geheugen is verdwenen.

Trauma is niet nieuw, ook al lijkt het door de toegenomen aandacht een ‘hype’. Maar het is nu eenmaal een gegeven. Wat je aandacht geeft, wordt zichtbaarder. En dat is precies wat er met trauma gebeurt: het is een wond die je misschien hebt weggestopt, maar die in je lichaam blijft leven.

Je bevriest als het ware in de situatie. Je houdt ‘het moment’ vast. En als er nadien geen ruimte is/mag zijn voor jouw gevoelens zul je deze gevoelens uitschakelen. Dat uitschakelen gaat zo grondig dat je niet meer bewust bent van die gevoelens. Hoewel uit het geheugen verbannen zijn ze niet weg. Ze worden opgeslagen in je lichaam. Zetten zich vast in je lijf.

De impact van trauma op lichaam en geest

Een psychisch trauma raakt je in de kern. Wanneer je gevoelens niet mogen bestaan, worden ze afgesplitst. Een deel van jou stopt met ‘meedoen’. Je gaat overleven in plaats van leven. Het moment wordt ingekapseld, en wat ooit een geheel was, voelt niet langer heel. Je voelt je misschien opmerkelijk kalm aan de buitenkant, terwijl je van binnen de storm negeert.

Maar dat wat niet is verwerkt, blijft bestaan. Je lichaam bewaart alles. Wist je dat trauma niet alleen je mentale gezondheid beïnvloedt, maar zich ook fysiek kan uiten? Veel mensen ervaren klachten zoals chronische stress, spierspanning of zelfs slapeloosheid zonder te weten dat deze verband houden met onverwerkte emoties.

En het gaat verder. Trauma kan niet alleen je leven beïnvloeden, maar ook dat van de generaties na jou. Dit wordt generatiegebonden trauma genoemd. Het is alsof het onvoltooide verleden steeds weer op de deur klopt, wachtend tot jij het opent en aankijkt.

Trauma: een stille erfenis

Trauma stopt niet bij jou. Het kan doorgegeven worden, van generatie op generatie. Misschien herken je het gevoel dat bepaalde patronen zich blijven herhalen in je familie. Die last voelt zwaar, maar is niet jouw schuld. Toch draagt het een belangrijke boodschap: wat niet is verwerkt, zoekt heling.

“Wat we niet durven voelen, blijft ons op een andere manier achtervolgen. Het lichaam zal altijd zoeken naar balans.”

Veel mensen vinden het eng om die pijn onder ogen te zien. “Wat heeft het voor zin?” zeggen ze vaak. “Ik heb het toch goed gehad?” Maar soms kom je voor hulp met iets dat nú speelt, en ontdek je dat het onbewust verbonden is met een dieper, oud verhaal.

Hoe herstel je de verbinding met jezelf?

Het besef dat je afgesplitste delen hebt, kan confronterend zijn. Maar het biedt ook een kans. Trauma hoeft geen levenslange bestemming te blijven. Je kunt die delen leren herkennen, erkennen en opnieuw integreren.

Dit proces vraagt moed. Het betekent dat je je openstelt voor wat ooit pijn deed. Maar het betekent ook dat je jezelf opnieuw leert kennen. Door aandacht te geven aan wat verborgen is, door te voelen wat ooit te pijnlijk leek, ontstaat ruimte. Je komt dichter bij je eigen verlangen, bij dat wat jou heel maakt.

Stap voor stap naar heling

Niemand kiest voor zijn plezier de weg van pijn en verwerking. Maar als je durft te kijken, ontdek je dat er meer mogelijk is dan je dacht. Het is niet makkelijk, maar heling is geen eenzame weg. Het is een reis terug naar jezelf.

Hulp nodig?

Als je voelt dat dit resoneert, weet dan dat je niet alleen bent. Het verwerken van trauma is een proces, en soms heb je begeleiding nodig. Neem contact op of ontdek hoe deze therapie jou kan ondersteunen bij jouw pad naar heling.

Heb het goed!

Joan 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *