2. Genieten van overvloed

Jezelf overgeven en de ander toelaten
is de bron van geven en nemen,
van delen en samenzijn

Een blog over jouw verlangen en het telkens (af)wachten totdat er iemand is die jouw honger stilt. Het masker met het kenmerk: Tekort. Het masker dat ‘het scherpe zicht wat jij hebt voor wat de ander nodig heeft’ ook kenmerkt. Het ervaren van het tekort, de leegte waar je tegelijkertijd trouw aan bent. Want ontkennen dat jij ergens behoefte aan hebt, dat ken je als geen ander. Er zijn, maar niet mogen leven, je willen uiten, maar stil moeten zijn, huilen en geen antwoord krijgen, geen enkele reactie. Het heeft zijn sporen nagelaten. Om te overleven is je script: Ik moet het alleen doen.

Een verlangende structuur 

Je verwacht iets van mij, maar je spreekt het niet uit. Jij stelt vragen zonder ze werkelijk te stellen. En je houdt je verlangen voor mij verborgen. Het kan zijn dat jij vooral voor de ánder zorgt. Soms misken je zelfs jouw behoeften. Door ze af te keuren. Omdat je denkt ook zonder de ander te kunnen verbreek je daarmee eigenlijk het contact. Je grootste angst als je wél iets vraagt. Dat er dan geen erkenning is voor wat voor jou zó wezenlijk is. Angst om afgewezen, gefrustreerd of teleurgesteld te worden. Wat ook kan is dat je gewoon neemt. Ongeacht hoe dat voor de ander is. 

Oraal masker

Er zijn zes verschillende structuren. En ze zijn minder afgebakend als het klinkt. Integendeel zelfs. Je herkent vast in elke structuur wel iets van jezelf. Wel is er doorgaans een manifeste structuur te ontwaren. De benaming van de karakterstructuren zijn ontleend aan lichaamswerk. De officiële benaming laat mogelijk wenkbrauwen fronsen en klinken ietwat ongemakkelijk. Ik kies er voor om afgeleide namen te gebruiken. De zes karakterstructuren onder elkaar: 

  • Angstige structuur
  • Verlangende structuur
  • Versmeltende structuur
  • Overheersende structuur
  • Onderworpen structuur
  • Afwerende structuur
  • Lees hier de korte samenvattingen

Een emmer zonder bodem raakt nooit gevuld

Het trouw zijn aan je tekort maakt je tegelijkertijd onverzadigbaar. Alle voeding in de vorm van liefde en aandacht loopt door jou heen. Alsof er geen bodem is en het daardoor onmogelijk is om werkelijk vervuld te worden. Angst om alleen gelaten te worden, je overdreven behoefte aan aandacht, het maakt dat de ander zich door jou geclaimd voelt. Het is immers nooit genoeg. Je voelt je wederom in de steek gelaten. Niet beseffend (?) hoe groot jouw rol is in het terugtrekken van de ander. Het vertrouwen in jezelf en in de ander krijgt weer een optater. Je voelt je tekort gedaan. Opnieuw.

Het begon aan het begin

Naast voeding heb je na je geboorte meer nodig om voluit te kunnen leven. Warmte, liefde, aandacht, genegenheid. De bevestiging dat jij er helemaal mag zijn. Met alles wat er is. En dat geldt helemaal voor het kind rondom je eerste levensjaar. De onvoorwaardelijke moederliefde is niet altijd vanzelfsprekend. Niet omdat je moeder dit niet zou willen, maar omdat het misschien niet ging. Er was teveel stress of onvermogen. Ze was zich wellicht helemaal niet bewust van haar tekort schieten. Er kan immers onmogelijk meer gegeven worden dan dat er is. Jouw gevoel van ongewenst zijn heeft uiteindelijk gevolgen voor later.

Het verlangen om te verbinden

Het gedrag wat je nu laat zien vanuit dit orale masker roept het pijnlijke gevoel van toen weer wakker. Niet bewust van jouw eigen invloed op de uitkomst blijf je in die cirkel ronddraaien. Als je dit herkend, hoe ga jij dan nú om met dit gevoel? Maak je het verwijt naar de ander die jou heeft afgewezen? Of betrek je de tekortkoming op jezelf? Alleen zijn is een ervaring die je kent. Je willen verbinden door uit te reiken naar de ander komt in botsing met jouw onvermogen om aan te kunnen nemen en te ontvangen. Een spontane wijze van delen en samen(zijn) is daarmee uitgesloten.

Een vicieuze cirkel 

Jij kunt jezelf belangrijk maken door je op te offeren voor diegene die dicht bij je staan. Het geeft jou het gevoel van nodig en/of belangrijk zijn. Maar owee als de ander vervolgens vertrekt. Dan voel jij je verraden en in de steek gelaten. Er is (dus) geen balans in jouw gevoel van geven en nemen. De gedachte dat wat je niet van je ouders hebt gekregen alsnog moet krijgen brengt je terug naar je zelfde kinderlijke strategie van toen. Om die cirkel te doorbreken wordt er van je gevraagd om je volwassenheid op te gaan pakken en zelf actie te gaan ondernemen. Niet morgen of volgende week, of binnenkort,  maar Nú.

Leren ontvangen en aannemen uit overvloed

Leren ontvangen en aannemen begint met je bewust te worden van jouw pijn van het gemis. Maar ook van je verdriet en de (verborgen) boosheid. Bewust worden hoe jouw levenskracht wordt geblokkeerd. Het is het begin én niet genoeg. Dat je vasthoudt aan het perspectief van ‘niet genoeg’ komt door je loyaliteit aan jouw systeem van herkomst. Om de balans van geven en nemen te herstellen heb je ook te herkennen waneer je weer ‘terugvalt’ in je vertrouwde patronen. Vermoeidheid, te veel doen en vervolgens weer terugvallen in de passiviteit . 

Vind de bron van overvloed in jezelf

Het is niet zo dat je één masker- of karakterstructuur bent of hebt. Je herkent in deze en al de andere structuren vast iets van jezelf. En zijn er 1 of 2 die de boventoon voeren. Herken je veel van deze maskerstructuur? Neem dan je eigen verantwoordelijkheid. En maak van je impliciete vraag een open vraag. Erken het tekort van toen en leer het genoeg van nu aan te nemen en daarvan te genieten. Je energetische voeding mag je uit het leven halen. Er is immers voldoende voor iedereen. Maak af wat je zelf in gang heb gebracht en vier het succes van jouw inspanningen. Wees je eigen bron. Richt je adem naar die bron.

Klik voor begeleiding in jouw maskerstructuur

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *