ik MOET! Wat zegt jouw lichaam?

Inspanning
Vergeten is
Het lichaam vertelt
Wat JIJ nodig moet
Luisteren.

IK MOET! En ik doe mijn best!

Soms lijkt het alsof je alles hebt wat nodig is om een doel te bereiken: de kwaliteiten, mogelijkheden en kansen. Maar toch lukt het niet. Wat houdt je tegen? Die vraag wordt vaak beantwoord met ongevraagde adviezen, stekelige opmerkingen of goedbedoelde steun. Al deze input voedt je twijfel: Waarom lukt het mij niet? Ik doe mijn best, werk zo hard, en toch kom ik niet verder.

Tijdens gesprekken valt op hoe vaak mensen zeggen: “Ik moet” in plaats van “Ik ga”. Dat kleine verschil in woorden zegt veel. Het geeft aan dat er spanning is tussen wat je denkt dat nodig is en wat je werkelijk voelt. Als je hoofd iets wil wat je lichaam tegenwerkt, ontstaat er innerlijke strijd. Die spanning vreet energie. Langdurige spanning, net als een elastiek dat te lang wordt uitgerekt, leidt uiteindelijk tot uitputting.

Luisteren naar je lichaam: een vergeten kunst

In onze moderne samenleving leren we vaak om emoties en lichaamssignalen te negeren. Toch vertelt je lichaam je voortdurend wat er speelt. Stress, bijvoorbeeld, heeft een dubbele rol. Het kan je activeren om bergen te verzetten, maar als je niet ontlaadt, blijft de spanning zich opstapelen.

Als iets buiten je mogelijkheden ligt, is het logisch dat het niet lukt. Maar wat als iets binnen je bereik ligt en toch niet lukt? Dat is een signaal om te onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is. Jouw lichaam vertelt je misschien dat er dieperliggende redenen zijn, zoals belemmeringen binnen jouw familiesysteem of oude, onbewuste loyaliteiten die je vasthouden.

De invloed van je familiesysteem

Je familiesysteem kan een krachtige rol spelen in waarom je jezelf tegenhoudt. Stel dat jouw succes voelt alsof je jouw familie verloochent. Misschien lijkt het alsof je de loyaliteit naar je ouders of broers en zussen verbreekt als je jouw eigen weg volgt. Deze innerlijke conflicten kunnen je onbewust blokkeren. Het vraagt moed om die patronen te onderzoeken en antwoorden te vinden. Maar dat proces, hoe uitdagend ook, verdient respect.

Een oefening in gewaarzijn van je lichaam

De sleutel tot verandering is luisteren. Echte antwoorden komen alleen als je stopt met rennen en begint te luisteren naar je lichaam en je innerlijke stem. Gewaarzijn ontwikkelen betekent dat je stil wordt en ruimte maakt om jezelf te horen. Het proces van gewaarzijn helpt je om ingewikkelde vragen te ontrafelen.

Als je luistert, ontdek je wat jouw lichaam je al die tijd heeft geprobeerd te vertellen. Misschien weet je diep van binnen het antwoord al, maar pas als je werkelijk luistert, kun je het horen. Geef jezelf de tijd en ruimte om te leren luisteren. Ont-wikkel jezelf en verwelkom wie je werkelijk bent.

Heb het goed! Joan 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *